Skip to main content

Ruim 250 scholieren deden mee aan de Duurzame Doe Week

Ruim 250 leerlingen uit Meppel en omgeving deden mee aan de Duurzame Doe Week van 9 t/m 13 oktober. Het was een ontzettend leuke en inspirerende week!

Afvalwater schoonmaken

Er waren allerlei workshops, gastlessen en excursies. Zo gingen leerlingen van de vrijeschoolleerroute van Stad & Esch bijvoorbeeld op excursie naar het watertechnologiebedrijf Ferr-Tech in Meppel. Daar ontdekten ze hoe op een milieuvriendelijke manier afvalwater wordt schoongemaakt. Compleet met een laboratoriumjas aan gingen de leerlingen hier ook zelf mee aan de slag.

Meedenken over duurzaamheid

Ook vrachtwagenfabrikant Scania deed mee met de Duurzame Doe Week. Zij gaven een kijkje achter de schermen in de fabriek en daagden leerlingen uit om actief mee te denken over duurzaamheid bij Scania.

Voedselverspilling voorkomen

Een van de andere deelnemende bedrijven was het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). Tijdens een interessante workshop in de keuken ontdekten leerlingen hoe je voedselverspilling voorkomt en welke lekkere gerechten er van ‘oud’ voedsel gemaakt worden.

Verschil in eigen omgeving   
Het idee achter de Duurzame Doe Week is om scholieren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met duurzaamheid. Door binnen te kijken bij duurzame bedrijven, zagen leerlingen hoe ze in hun eigen omgeving het verschil kunnen maken. Daarnaast helpen de ontmoetingen met duurzame professionals en vrijwilligers jongeren in hun beroepskeuze of bij het vinden van een stageplek.